İtalyanca Tercüme

İtalyanca Tercüme

Ekonomi, iç talebin artması ve sanayi sektörünün durgunluğun bir yolunu bulması nedeniyle gelecek yıl bir miktar güç kazanmaya hazırlanıyor. Bununla birlikte, azalan yatırım faaliyeti ve sessiz üretkenlik artışı ekonomiye ağırlık verdiğinden, İtalya Avro Bölgesi’nde kalacak. Zorlu mali ölçütler, politika oynaklığı ve gergin bir siyasi ortam olumsuz yönlere risk oluşturur.

İtalya, dünyanın dokuzuncu en büyük ekonomisidir. Ekonomik yapısı temel olarak hizmetlere ve üretime dayanır. Hizmetler sektörü toplam GSYİH’nın yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor ve ülkenin toplam çalışanlarının %65’ini istihdam ediyor. Hizmet sektörü içinde en önemli katkı sağlayanlar toptan, perakende satış ve ulaştırma sektörleridir. Sanayi, İtalya’nın toplam üretiminin dörtte birini oluşturuyor ve toplam işgücünün yaklaşık %30’unu kullanıyor. İmalat sanayi sektöründeki en önemli alt sektördür. Ülkenin üretimi, yüksek kaliteli mallarda uzmanlaşmıştır ve temel olarak küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından yönetilmektedir. Çoğu aileye ait işletmelerdir. Tarım, toplam GSYİH’nın kalan payına katkıda bulunmaktadır ve toplam işgücünün yaklaşık %4,0’ını istihdam etmektedir.

Ülke, ulusların servetinin yaklaşık %75’inin üretildiği, son derece sanayileşmiş ve gelişmiş bir kuzey kesime ayrılmıştır ve daha az gelişmiş, daha fazla tarıma bağlı güney kısmı. Sonuç olarak, kuzeydeki işsizlik düşüktür ve kişi başına düşen gelir güneye göre daha yüksektir.

İtalya siyasi istikrarsızlık, ekonomik durgunluk ve yapısal reform eksikliğinden mustarip. 2008 mali krizinden önce, ülke zaten düşük viteste durmakta idi. Aslında İtalya, 2001-2007 yılları arasında ortalama %1,2 oranında büyümüştür. Küresel kriz, hali hazırda kırılgan olan İtalyan ekonomisini olumsuz yönde etkiledi. 2009 yılında ekonomi, %5,5’lik bir daralma yaşadı- on yıllardaki en güçlü GSYİH düşüşü. O zamandan beri, İtalya belirgin bir iyileşme eğilimi göstermedi. Nitekim, 2012 ve 2013 yıllarında ekonomi sırasıyla %2,4 ve %1,8 oranında daralma kaydetmiştir.

İlerleyen dönemde, İtalyan ekonomisi, biri işsizlik olan bir dizi önemli zorlukla karşı karşıya. İşsizlik oranı son yedi yılda sürekli artmıştır. 2013’te rekor seviyedeki en yüksek seviye olan %12,5’e ulaştı. İnatla yüksek işsizlik oranı, İtalya işgücü piyasasının zayıflığını ve artan küresel rekabetin altını çiziyor. Başka bir zorluk, ülkenin kamu maliyesinin zor durumundan kaynaklanmaktadır. 2013 yılında İtalya, Avro Bölgesi’ndeki en büyük ikinci borçlu ve dünyadaki en büyük beşinci ülkeydi.

Ekonomik Tarih

I. Dünya Savaşı’ndan sonra, İtalya ekonomik yapısında bir değişim yaşadı. Kendisini bir tarım ülkesinden dünyadaki en sanayileşmiş ekonomilerden birine dönüştürdü. Savaş sonrası ekonomik mucizenin arkasındaki güç, ihracata bağlı endüstrilerde küçük ve orta ölçekli şirketlerin gelişimi idi. Sonraki yıllarda, ekonominin hem iniş hem de düşüşü oldu.

Çok az doğal kaynağa sahip bir ülke olan İtalya, petrol ithalatına büyük ölçüde bağımlı. 1970’lerde ekonomi iki petrol krizinden sert bir şekilde etkilendi. Sonuç olarak, yüksek işsizlik oranı ve yüksek enflasyon oranı ile birlikte zayıf ekonomik büyüme gibi bir durgunluk aşaması yaşadı. Ekonomi, 1980’lerin başında bir toparlanma planının uygulanması nedeniyle toparlanmaya başladı. Kısıtlayıcı para politikaları enflasyonu aşağı çekerken, mali ve büyümeye yönelik politikalar kamu harcamalarını azalttı ve bütçe açığını sıkılaştırdı.

1980’lerden önce, İtalyan devlet şirketlerinin çoğu büyümenin kilit unsurlarıydı. Ancak, 1980’lerin ortalarında, devlet sektörü ekonomide bozulma yaratmaya başladı. Kamu harcamalarının yanlış yönetilmesi kamu maliyesinin bozulmasına neden olmuş ve aşırı yolsuzluğu tetiklemiştir. 1980’lerin sonunda ve 1990’ların başında bir özelleştirme turu gerçekleştirildi. Devletin ekonomideki azalan rolü, özel yatırımlar için daha fazla alan yarattı. 1999’da İtalya, euro’yu kabul etmeye hak kazandı ve Avrupa Para Birliği’ne (DAÜ) girdi. Euro 1 Ocak 2002’de resmen ekonomiye girdi.

İtalya 2007’deki mali krizden etkilendi. O zamandan beri ekonomi daha düşük bir performans sergiliyor. Durgunlukla yüzleşmek amacıyla, hükümet iki büyük tasarruf paketini geçti. Silvio Berlusconi yönetiminde birincisi Mayıs 2010’da uygulandı ve 24 milyar Euro’yu buldu. Daha sonra, Aralık 2011’de Mario Monti liderliğindeki hükümet 30 milyar EUR tasarruf paketi tanıttı. Eski paket, ülkenin bütçe açığını ve kamu borcunu azaltmak için devlet harcamalarının azaltılmasına odaklanırken, ikincisi, diğer önlemlerin yanı sıra bir dizi vergi artışı da getirdi.

Görevdeki Matteo Renzi hükümeti, finansal krizin etkilerini hafifletmeye odaklanıyor. İdaresi, ekonomik ve yapısal reformlar başlattı; Bunlardan en önemlisi senato reformu, çalışma reformu ve seçim kanunu. Söz verilen reformların gerçekten gerçekleşmesini sağlamak, İtalya’nın küresel pazardaki konumunu güçlendirmek ve büyümesini desteklemek için hayati öneme sahip.

İtalya’nın Ödemeler Dengesi

İtalya, son on yılda çoğu yıl uluslararası bir borçlu olmuştur. 2008’deki mali krizin ardından, İtalya, diğer çevre ülkeler gibi, devletin borç seviyesi sürdürülemez hale geldiğinden, özel sermaye girişlerinde ani bir durma yaşadı.

Cari işlemler açığı, 2010 yılında %3,4 seviyesinden 2012’de neredeyse sıfıra düşmüştür. Bu ayar, esas olarak ithalattaki düşüşü yansıtırken, ihracat oldukça istikrarlı bir şekilde gerçekleşmiştir. Ayrıca, İtalyan devlet tahvillerine duyulan güvenin artması nedeniyle, özel sermaye akımları son zamanlarda artmıştır. Bununla birlikte, 2013 yılına kadar ülkenin %1,0 oranında cari hesap fazlası vermesi durumunda pozitif bir denge görülmedi. Artı-ya ana katkı, ticaret dengesiydi. Aslında, 2013 yılında ticaret dengesi önceki yıla göre üç kat fazla artıyordu.

İtalya’nın Ticaret Yapısı

Zayıf bir iç talebin fonuna karşı, dış sektörün performansı İtalyan ekonomisi için çok önemlidir. Ekonominin en önemli dayanaklarından biri, makine, tekstil, endüstriyel tasarım, beslenme ve mobilya sektörleri gibi yüksek kaliteli ürünlerin üretimidir. Bu ürünler ülkenin ihracatına büyük katkı sağlıyor. Ancak, ulusal kaynaklardan yoksun bir ülke olarak, enerji ve imalat sektörleri ithalata bağımlıdır. Bu, İtalya’nın dış pozisyonunu yakıt gibi ithalat fiyatlarındaki değişikliklere karşı savunmasız hale getiriyor. Ülke, 2004’ten 2011’e kadar olan ticaret açığını kaydetti. Ancak son iki yılda düşen ithalat, dengeyi pozitif rakamlara dönüştürmeye yardımcı oldu.

İtalya’nın ticaret hacmi, ülkenin Avro Bölgesi’ne katılmasından sonra önemli ölçüde arttı. Artan küresel rekabete rağmen, 2013 yılında İtalya dünyanın en büyük 10. ihracatçısı ve 11. en büyük ithalatçısı olarak yer aldı. İtalya’nın ana ticaret ortakları Euro bölgesinde, özellikle de ülkenin başlıca ihracat hedefi olan ve İtalya’nın toplam ihracatının %12,6’sını oluşturduğu Almanya, toplam ihracatın %11,1’ini oluşturuyor. Diğer önemli ihracat destinasyonları, toplam ihracatın %6,9’una, ABD ve %5,2’sine sahip İsviçre’dir. Almanya ve Fransa, İtalya’nın en büyük ithalat ortağı olup, sırasıyla %12,4 ve toplam ithalatın %10,8’ini oluşturmaktadır.

İtalya’da İhracat

Ülkenin imalat sektörü yüksek kaliteli ürünler konusunda uzmanlaşmış olduğundan, İtalya lüks malların küresel pazarında önemli bir rol oynamaktadır. Ülkenin başlıca ihracatı, toplam ihracatın yaklaşık %24’ünün yanı sıra motorlu taşıtlar ve lüks taşıtların (%7,2) olduğu mekanik makine ve teçhizattır. Dünyanın en ünlü moda markalarından bazılarına ev sahipliği yapan İtalya, dünya moda ve giyim pazarında özel bir yere sahiptir. Nitekim, giyim ve ayakkabı ihracatı, ülkenin toplam ihracatının yaklaşık %11,0’sini oluşturmaktadır. Diğer önemli ihracat elektronik cihazlar (%5,6) ve eczacılık ürünleri (%4,6) içerir.

2008’den beri ülke, mal ihracatında yıllık %1,6 oranında anemik bir büyüme yaşadı. Nominal anlamda, mal ihracatı, son iki yılın (2012 ve 2013) bir ticaret dengesi fazlasıyla kapanmasına neden olan ithalatı kademeli olarak aştı.

İtalya’da İthalat

İtalya’nın ana ithalatı, toplam ithalatın yaklaşık %17’sini oluşturan yakıtlardır. Bu, ülkenin doğal kaynak eksikliğinden kaynaklanmaktadır ve bu onu enerji ithalatına büyük ölçüde bağımlı kılmaktadır. Diğer ithalatlar arasında makine (%14,2), hammadde (%10,0) ve gıda (%7,0) bulunmaktadır- İtalya net tarım ithalatçısıdır, çünkü peyzaj tarım için uygun değildir.

Finansal krizden bu yana mal ithalatı, mal ihracatından ortalama olarak daha yavaş gerçekleşmiştir. Nitekim, son altı yılda ticari mallar ithalatı %0,4 oranında büyümüştür.

İtalya’nın Ekonomi Politikası

Geçtiğimiz yedi yılda, İtalya ekonomik politikalarının odak noktası finansal krizin etkilerini azaltmak oldu. 2007 yılında başlayan krizden bu yana iki ana kemer sıkma paketi getirildi. Her iki paket de ülkenin artan kamu borcunu ve hükümet açığını azaltmayı hedefledi.

Yapısal reformlarla ilgili olarak, yıllar içinde az sayıda değişiklik yapılmıştır. Hükümet, insan sermayesinin rekabetçiliğini artırmak amacıyla kamu yönetimi ve halk eğitiminde reform yapmaya çalıştı. Ancak, yatırım ortamı temel olarak katı iş yasaları, yüksek işçilik maliyeti, yetersiz kamu hizmeti ve adli sistem nedeniyle zayıf kalmaktadır.

Neden Arel Tercümeyi Tercih Etmelisiniz?

  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca Ticari Tercüme-Çeviri hizmetlerimizle, ülkemizle İtalya arasında ticaretin canlanmasında ve ticari ortaklıklarınızda size destek olalım.
  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca Teknik Tercüme hizmetlerimizle iki ülke arasındaki teknik ve teknolojik konulardaki İtalyanca-Türkçe veya Türkçe- İtalyanca dillerinde sizlere katkı sunalım.
  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca Tıbbi Tercüme hizmetlerimizle iki ülke arasındaki tıbbi cihazlar ve malzeme alım satımlarıyla ilgili sizlerin hizmetindeyiz.
  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca Hukuki Tercüme hizmetlerimizle de İtalya-Türkiye veya Türkiye- İtalya arasında hukuki alandaki tercüme ve çeviri hizmetlerinizde size katkı sunalım.
  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca Bilimsel Akademik Çeviri alanında uzman kadromuzla hizmetlerimiz devam etmektedir.
  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca Edebi Çeviri ve tercüme hizmetlerimizle alanında uzman ekibimizle hizmet vermekteyiz.
  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca Simultane Tercüme hizmetlerimizle ihtiyaçlarınıza cevap vermekteyiz.
  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca Tercüme hizmetlerimizle İtalyancadan-Türkçeye çeviri hizmetlerimizle sizlerleyiz.
  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca-Türkçe Çeviri hizmetlerimizle tercüme işlerinizi uzman kadromuzla çözelim.
  • Arel Tercüme olarak, İtalyanca Tercüme Hizmetleri uzman ekibimizle sizlerleyiz.
  • Arel Tercüme olarak, Türkçe-İtalyanca Tercüme işlerinizde sizin yanınızdayız.
  • Arel Tercüme olarak, Arel Yeminli Tercüme bürosu olarak hizmetlerimizle çözümler sunmaktayız.
×

Merhaba!

WhatsApp veya mail göndermek için info@areltercume.com.tr

× Size nasıl yardımcı olabiliriz ?